10 tips om een goede blogpost te schrijven
Bloggen doe ik al vanaf m’n vijftiende – persoonlijk bloggen, dan. Want schrijven namens het bedrijf waar ik werk is een ander verhaal. Of juist niet?
Nu ik erover nadenk: als ik bij Einder een blog namens een klant schrijf, of voor deze website een post maak, blijf ik zo ver mogelijk weg van corporate taal, jargon en algemeenheden. Ook zo’n blog is bij voorkeur een persoonlijk verhaal van iets dat raakt – en géén tekst die op willekeurig elke andere pagina van je website had kunnen staan.
Maar is er eigenlijk een succesrecept, of hangt de beste aanpak maar net af van je doel en doelgroep? Daarover ging het onlangs bij SOEP, onze expertmeeting.
Eén ding is helder: een sterke blog voor je organisatie is geen gelikt, dichtgetimmerd ‘corporate’ verhaal. Om de lezer te overtuigen jouw stuk te lezen, moet je weten te prikkelen. Dat lukt nu eenmaal goed als je de grens opzoekt. Maar het kan ook op andere manieren!
Het belangrijkste van bloggen, als je het mij vraagt? Niet te lang naar je lege scherm staren, wachtend op die eerste zin – gewoon beginnen!
De 10 tips
#1. Maak het persoonlijk. Mensen lezen graag over mensen – en niet over organisaties. Blogs zijn bij uitstek het middel waarmee je kunt laten zien wat je meemaakt, of waarmee je de lezer deelgenoot kunt maken van jouw gedachten. Die eigenheid geeft je post kracht, juist ook als je zakelijk blogt.
#2. Wees bevlogen. Enthousiasme maakt elk verhaal interessanter! Een authentieke, eigenzinnige blogger is een boeiende blogger.
#3. Wees niet voorspelbaar, maar wél herkenbaar in stijl. Zo bouw je publiek op; waar je ook over schrijft, lezers zijn benieuwd naar jóuw kijk erop. Durf jezelf te laten zien! Humor, (zelf)spot en relativeringsvermogen doen het goed.
#4. Train je ‘blogspier’. Ook jij maakt wekelijks genoeg mee dat voor anderen interessant is om te horen. De crux is om je hier bewust van te worden. Bijvoorbeeld door elke dag tien minuten na te denken over je volgende onderwerp. Na een tijdje zul je merken dat je sneller ‘aan’ staat en niet meer ná, maar al tijdens een werkbezoek indrukken noteert in je telefoon.
#5. Houd het kort én krachtig. Het liefst bevat je blog één heldere boodschap. Zo voorkom je dat je schrijfsel verzandt in oeverloos gezwets. Uitdaging: is je stuk af, schrap dan nog 10 procent van de woorden! Dit dwingt je om kernachtig(er) te schrijven.
#6. Verzin een pakkende titel. Nee, we zijn geen fan van clickbait (‘wat er toen gebeurde, zal je verbazen…’). Maar een titel waarvan de lezer denkt: ‘hé, hoe zit dat?’ doet het nu eenmaal goed. Zorg wel dat de verwachtingen die je wekt, aansluiten bij de inhoud van je verhaal. Anders stel je je lezer teleur – en ben je ‘m kwijt.
#7. Zet je lezer aan het denken. Welk nieuw inzicht bied jij? Welk punt wil je dat je lezer onthoudt? Stelregel: lukt het niet om een passende, pakkende kop te verzinnen, dan rammelt er nog wat aan je verhaal. Aanscherpen dus!
#8. Werk aan je schrijfstijl. Je boodschap kan nog zo goed zijn, niemand leest een blog vol taalfouten en kromme zinnen. Schrijf dus actief en vermijd jargon of lange zinnen. (Tip: check onze schrijfworkshops.)
#9. Zorg voor sterk beeld bij je verhaal. Online moet je zien op te vallen tussen duizenden publicaties. Met een sterke foto of illustratie bij je post trek je de aandacht.
#10. Weet waarom je blogt. Wat wil je bereiken met je posts? Zichtbaarheid, verspreiding van jouw boodschap, nieuwe klanten werven? Jouw ‘waarom’ bepaalt mede de onderwerpen én insteek van je blogs.
Tot slot: wat moeten we toch met die grens tussen zakelijk en privé? Hoe ver kun je gaan, als je blogt vanuit een professionele rol? Een lastige kwestie, inderdaad, waarop geen pasklaar antwoord is. In elk geval zien we dat organisaties steeds vaker wijzen op het belang van tegengeluid of tegenkracht. Dus hé, wees maar niet te bang om dat geluid te laten horen…
Heb je andere goede blogtips? Laat het me weten!