5 tips om fouten uit je tekst te halen
Ken je dat: heb je zó vaak je tekst doorgelezen, blijkt er toch nog een typfout in te staan. Snappen we. Gelukkig bestaan er allerlei handige trucjes om fouten uit je tekst te vissen. De tekstschrijvers en eindredacteuren van Einder delen hun 5 beste tips. Zodat jij straks alleen nog maar superstrakke teksten de wereld in slingert.
Als auteur van een tekst kan het best moeilijk zijn om je eigen verhaal te controleren op fouten. Niet voor niets huren veel organisaties daar een eindredacteur voor in: iemand die alle teksten naloopt op spelling, grammatica, zinsbouw en stijl.
Ben je niet in de gelegenheid om een professional mee te laten kijken? Dan kun je gelukkig ook zélf veel doen om fouten uit je tekst te halen. Met deze vijf handige tips zien jouw teksten er voortaan tiptop uit.
1. Print je tekst
Wist je dat je maar liefst 40 procent van de fouten over het hoofd ziet, als je van beeldscherm leest? Ontbrekende woordjes, dubbele spaties en grammaticale fouten – digitaal zie je ze écht een stuk minder.
Wil je dus de meeste fouten opsporen, print dan je tekst even. Wel dubbelzijdig natuurlijk; zo verbruik je minder papier.
2. Gebruik een liniaal
Je leest vaak sneller dan je informatie verwerkt. Ook op papier bestaat dus de kans dat je over fouten heen leest. Wil je dat voorkomen? Pak een liniaal, of leg een blaadje over de tekst en lees ‘m regel voor regel.
3. Lees de tekst hardop voor
Dit werkt supergoed om bijvoorbeeld vergeten letters of woordjes te spotten. En ook zinnen die niet lekker lopen, vallen op zodra je ze uitspreekt.
Voel je er weinig voor om je stem hardop door de kantoortuin te laten klinken? Geen zorgen, Microsoft Word heeft een handige voorleestool. Ga naar het tabblad ‘Controleren’ (waar ook de spellingscontrole te vinden is) en kies ‘Voorlezen’. Koptelefoon op, en luisteren maar!
4. Spelling checken? Ga niet (we herhalen: niet!) googlen
Twijfel je over de schrijfwijze van een woord? Gebruik www.woordenlijst.org, de online versie van het Groene Boekje. Ga je ‘gewoon’ googlen, dan leer je vooral hoe de mééste mensen een woord schrijven – en dat is niet per se de juiste manier. 😉
5. Laat een ander meelezen
Ja, ook wij professionele tekstschrijvers sturen nog vaak even een tekst naar een collega. Iemand met frisse blik ziet nu eenmaal altijd meer. Dat komt doordat ons brein automatisch invult wat het verwacht te gaan zien.
Nóg twintig keer door je tekst scrollen is dus niet zo effectief. Vraag in plaats daarvan vijf minuutjes tijd van een ander. Het liefst natuurlijk iemand die sterk is met taal. Kun jij de volgende keer voor hem of haar hetzelfde doen!