In der Beschränkung…

Esther van Benthem, 21 maart 2019

Een huisstijl ontwikkelen doe je niet achter je bureau. Dat doe je samen met de mensen die er écht verstand van hebben: de opdrachtgever en zijn doelgroep. Althans, dat vinden wij.

Daarom hebben we bij Einder allerlei methodieken ontwikkeld waarmee we ingrediënten voor een visuele identiteit ‘ophalen’. Wat vind je belangrijk? Wat wil je altijd zijn, en dus laten zien? Welke beelden, vormen en kleuren horen daar volgens jou bij?

Die beeldende elementen zijn onze kaders voor het ontwerptraject en de huisstijlontwikkeling. De broodnodige ‘beperkingen’, om niet te vervallen in kwesties van smaak.

Ongezouten mening over bijvoorbeeld kernwaarden

Een mooi voorbeeld is het traject dat we bij Cello hebben gedaan. Cello is een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar hebben mijn collega Susanne en ik een aantal sessies georganiseerd met cliënten, hun ouders en medewerkers. Geweldig om te zien hoe iedereen meedeed en zijn of haar ongezouten mening gaf.

En ja, ook mensen met een verstandelijke beperking kunnen uitstekend reflecteren op kernwaarden, vertellen in hoeverre Cello die waarmaakt en wat ze voor hen betekenen. Daarbij gaven ze ook nog eens heel duidelijk aan welke kleuren, lettertypen, vormen en fotografie het best bij de kernwaarden zouden passen.

“Het blijft een fascinerende, bijna verslavende zoektocht.”

Sprongetje bij de juiste stijl

Met tassen vol flipovers, post-its, aantekeningen én goeie zin gingen we einderwaarts. Met al deze ‘kaders’ begint het echte ontwerpwerk eigenlijk pas. Analyseren. Welke overeenkomsten – en die zijn er altijd opvallend veel! – zien we bij alle doelgroepen terug? Welk palet kiezen we? En hoe passen we dat toe? Hoe verhouden de submerken zich tot de hoofd-huisstijl? Wat wordt de fotografiestijl?

Het blijft een fascinerende, bijna verslavende zoektocht. Net zolang schetsen en uitproberen totdat het ‘klopt’. Dat punt is moeilijk te duiden. Mijn hart maakt dan altijd een sprongetje.

En wat mijn werk helemaal gaaf maakt, zijn de reacties van mensen als we raak hebben geschoten. De trots en het enthousiasme van alle betrokkenen, die zich herkennen in hun nieuwe look, waarmee ze kunnen laten zien wie ze zijn – en waar ze voor staan. Mooier kan niet.