Een interview afnemen: 5 tips
Toen ik me een tijdje geleden afvroeg waarin ik mezelf wil ontwikkelen, kwam ik uit bij interviewen. De afgelopen jaren nam ik honderden interviews af, maar ik besprak deze gespreksvorm nooit uitgebreid met mede-interviewers. Hoe begin je een gesprek? Wat is een goede doorvraag? Wanneer ben je verzadigd? Om m’n kennis te voeden, besloot ik alle Einder-schrijvers te interviewen over hun interviewskills onder de noemer Interviewception. Een interview over een interview dus. 5 tips!
1. Stel de geïnterviewde meteen op zijn of haar gemak
Op het moment dat je ergens binnenkomt, ga je ‘aan’. Je richt je niet alleen op de persoon, maar kijkt ook naar de omgeving – en je kan daar wat over zeggen. Het belangrijkste: stel de geïnterviewde op zijn of haar gemak. Zo creëer je een vertrouwelijke band en je legt een goede basis voor de rest van het gesprek.
2. Help jezelf bij het verwerken
Bij lange gesprekken of moeilijke onderwerpen is het slim om het interview op te nemen. Met je telefoon of laptop, bijvoorbeeld. Vraag hiervoor altijd toestemming aan de geïnterviewde. Je kunt ook meeschrijven. Steekwoorden, quotes en vervolgvragen. Bij een telefonisch interview kun je vaak al meetypen tijdens het gesprek.
3. Vraag goed door
Probeer het antwoord van de geïnterviewde concreter te maken met verdiepingsvragen; wat bedoel je precies? Kun je een voorbeeld geven? Hoe ziet dat er dan uit? Je kunt ook samenvatten wat de geïnterviewde heeft verteld. Zo controleer je of je goed begrijpt wat hij of zij heeft gezegd en het levert je vaak extra input op. Tot slot: herhaal de geïnterviewde. Werkt vaak goed om iemand meer te laten vertellen.
4. Let op non-verbale interviewtechnieken
Interviewen doe je niet alleen door te praten. Je hele lichaam telt mee. Zorg ervoor dat je niet onderuitgezakt zit en kijk de geïnterviewde aan. Een open houding dus. Het is goed om bevestigend te knikken en probeer af en toe te lachen.
5. Rond het interview netjes af
Er komt een moment dat je nieuwsgierigheid is bevredigd. Je hebt alle informatie die je wil. Zeg dan dat je alles hebt wat je nodig hebt, bedank en vraag of de geïnterviewde nog iets wil toevoegen. Ten slotte vertel je over het vervolg van de procedure; het schrijfproces, dat de persoon het verhaal altijd eerst te zien krijgt, fotograferen en het moment van publicatie.
Als het interview erop zit, ga je het uitwerken. Met – als het goed is – een mooie tekst als gevolg. Lees in de blog van Susanne 5 tips om fouten uit je tekst te halen.