In beweging! Sterke communicatie via animatie
Wat ik het mooie vind aan animeren? Dat er bijna geen grenzen zijn. Je kunt álles digitaal tekenen en laten bewegen. En je kunt geluiden en effecten toevoegen, om een compleet verhaal te vertellen. Door de vrijwel onbeperkte mogelijkheden is voor ieder communicatievraagstuk wel een animatie te bedenken. Wanneer is dat een goed idee? Ik neem je graag mee in mijn animatorbrein.
Overal zie ik beweging in. Vanochtend nog, toen ik mijn fiets wegzette bij Einder Communicatie. Mijn oog viel op een graffititekening op een elektriciteitskast op de parkeerplaats. Een groot, monsterachtig poppetje met een funky kapsel, slagtanden en klauwen. Hoe kan ik haar laten bewegen, dacht ik? Als vanzelf komt ze in mijn gedachten tot leven. Dan verzin ik wat ze met haar armen, benen en hoofd kan doen in een animatie. En dan krijg je zoiets…
Dit vind ik leuk om te doen. Alleen kiezen onze opdrachtgevers in wonen, zorgen en leren meestal niet voor monsterachtige figuurtjes om hun boodschap over te brengen. Gelukkig wel steeds vaker animatie als ontwerpvorm. Of dat werkt, en wat dan precies het best werkt, hangt af van het doel en de doelgroep. Dat laat ik graag zien aan de hand van twee uiteenlopende voorbeelden.
Animatie om aandacht te trekken
Stel, je wilt leerlingen werven voor de open dag van een middelbare school en ze overtuigen om te komen. We weten dat we tieners bereiken op sociale media en dat zij een korte aandachtspanne hebben. Je moet ze in de eerste drie seconden prikkelen. Anders scrollen ze zó door naar de volgende TikTok, Reel of Story. Het is dus belangrijk om je te onderscheiden.
Dat kan heel goed met een animatie. Want: beweging trekt aandacht en animatie ís beweging. In de animatie hieronder, die we maakten voor Metameer, prikkelen we de doelgroep door de video te starten met een pakkende zin. In andere varianten is het een vraag of opvallende beweging. Het hoge tempo en het vrolijke muziekje houden de aandacht vast. Door de duidelijke call to action aan het eind weten tieners wat ze te doen staat: kom naar de open dag!
Animatie om te informeren
Nog een voorbeeld, met een andere doelgroep en een ander doel. Want animatie leent zich niet alleen voor korte, prikkelende boodschappen. Stel, je wilt bezoekers van je website uitleggen hoe ze een digitaal account activeren. En dan in het bijzonder mensen die dat moeilijk vinden, zoals ouderen.
In een geanimeerde instructievideo leg je alle stappen simpel en visueel uit, zodat kijkers precies weten waar ze moeten klikken en wanneer. De animatie is goed te volgen, door het rustige tempo en de eenvoudige visuele stijl, zonder veel versieringen en effecten. En door de voice-over en ondertiteling. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n instructievideo die we maakten voor Thuispoort.
Denk vanuit je doelgroep
Om je doelgroep, net als je animatie, in beweging te krijgen, heb je dus oneindig veel mogelijkheden. Waarvoor we kiezen, hangt af van je doel en je doelgroep. Wat wil je bereiken? En bij wie? Hoe verwerken zij informatie? Hoe sluit jouw verhaal aan bij hun behoeftes en wensen? En waar ga je het delen?
Een goede animatie begint met antwoorden op die vragen. Mijn collega’s en ik denken daarover graag met je mee. Daarna laat ik graag mijn fantasie graag los op passende bewegingen, overgangen, geluidseffecten en illustraties. En ik zal de monsters thuislaten, tenzij ze jouw verhaal versterken, natuurlijk.