Een poppetje is leuker

Susanne Geuze, 22 oktober 2018

Argh, die AVG… ik heb het mensen dit jaar al vaak horen verzuchten. Ook jouw organisatie is waarschijnlijk druk bezig geweest om aan de nieuwe privacywet te voldoen. En weet je nog dat je mailbox overstroomde met AVG-mailtjes van bedrijven?

Die mailtjes kreeg je, omdat in de nieuwe wet staat dat organisaties beter moeten communiceren over welke persoonsgegevens ze van jou bewaren. En dat ze zorgvuldiger moeten omgaan met die gegevens. Bij Einder hielpen we organisaties in de zorg om de bewustwording rondom privacy te vergroten – zowel onder cliënten als medewerkers.

Niet altijd makkelijk. Hoe wijs je bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking op hun rechten, zonder dat het een ingewikkeld juridisch verhaal wordt? Hoe regel je de juiste toestemmingsverklaringen, zodat je je beeldbank kunt blijven gebruiken? En hoe zorg je dat elke werknemer weet wat ‘ie moet doen als zijn laptop is gestolen?

Praktische middelen als vertaling

Guess what: niet met saaie e-mails, maar door de complexe, juridische inhoud te vertalen naar praktische middelen. Daar heb je natuurlijk eerst een strategie voor nodig: wat vertel je precies, aan wie, waar en wanneer? We bedachten boodschappen en gaven die vorm in posters, brochures, stappenschema’s en animatiefilmpjes.

"Hoe wijs je mensen met een verstandelijke beperking op hun rechten, zonder dat het een ingewikkeld juridisch verhaal wordt?"

Misschien wel het leukste was de brochure die ik samen met vormgever Loes maakte voor Cello, een Brabantse organisatie voor mensen met een beperking. Een folder aan cliënten gericht – geen moeilijke woorden, maar wél in een serieus jasje en zonder kinderlijke taal. De eerste versie lieten we proeflezen door Cello’s ervaringsdeskundigen; mensen met een lichte verstandelijke beperking, die enorm goede aanvullingen hadden.

Wat dan? Nou, in plaats van ‘digitaal’ kun je beter ‘op de computer’ schrijven, en een plaatje van een slotje op de voorkant nodigt niet uit om te lezen. ‘Veel te saai’, kregen we te horen, ‘een poppetje is leuker!’ O ja, en een privacystatement kun je gewoon ‘privacyregels’ noemen.

Zeg nou zelf, dat is toch ook veel duidelijker?