Vraag
Aanpak
Resultaat

Persoonlijk én visionair: interviewreeks voor de Universiteit Twente

Onder de noemer ‘Shaping2030’ ontwikkelde de Universiteit Twente een ambitieuze toekomstvisie. Maar met een visiedocument ben je er natuurlijk niet. Hoe zorg je dat al je 3.200 medewerkers ook gaan voelen dat zij zélf die toekomst vormgeven? Samen met de UT en designbureau MORE werkten we aan een inspirerende reeks duo-interviews.

schrijfkracht | visie
De vraag

Willen jullie een serie pakkende verhalen schrijven om de toekomstvisie van ‘Shaping2030’ tot leven te brengen? Om medewerkers te prikkelen ook deel te worden van de Shaping2030-beweging. Graag in een mooie vorm, waarin tekst en beeld elkaar versterken. Natuurlijk willen we dat.

Onze aanpak

We kozen ervoor om niet zelf medewerkers te interviewen, maar telkens twee mensen elkáár te laten bevragen over hun ambities, doelen en dromen. Hoe staat de ander in diens werk? En hoe sluit dat aan bij het Shaping-gedachtegoed? Zo ontstaat een keten van mensen, studenten én medewerkers. Allemaal met elkaar in verbinding.

Lees de verhalen op de website van de Universiteit Twente.

In het fotografieconcept van designbureau MORE komt die keten van mensen mooi naar voren. Op elke foto geeft een UT’er een persoonlijk voorwerp door aan diens gesprekspartner, die in het volgende verhaal weer een voorwerp doorgeeft aan de volgende.

"Redacteur zijn bij deze prachtige verhalenserie is wat je noemt een ‘krent in de pap’. Het is mooi om te lezen over de drijfveren en toekomstdromen van mijn collega’s. Zo laten we zien dat we elke dag – met alles wat we doen – werken aan waar we in Shaping2030 voor staan."
Linda Pasqual, communicatieadviseur Universiteit Twente
Het resultaat

Met de knallende foto’s van MORE én de prikkelende teksten van Einder-schrijvers staat deze productie als een huis. De ketting telt inmiddels 100 verhalen in het Nederlands én het Engels.

De Shaping-serie helpt medewerkers om zich bewust te worden van de raakvlakken die Shaping2030 heeft met hun dagelijks werk en hun eigen ambities. Medewerkers zijn zonder uitzondering enthousiast over hun deelname, en veel van hen delen hun eigen verhalen trots op Facebook of LinkedIn.

Voor de UT geven de verhalen niet alleen een impuls aan de eigen universitaire community; de content versterkt ook het werkgeversmerk.

Bovenal laten de interviews zien dat Shaping2030 geen abstract, losstaand project is, maar een gedachtegoed dat is verweven met alles wat de mensen van de UT doen. De waarden van Shaping2030 klinken door in ieder verhaal: ondernemend, open en inclusief. Zo geven UT’ers iedere dag zelf de toekomst vorm. Niet pas in 2030, maar nú al!

"In dit project doen onze tekstschrijvers precies waar ze goed in zijn: de visie en ambities van een organisatie laten doorklinken in een serie pakkende, persoonlijke én inhoudelijke verhalen."
Susanne Geuze, schrijver/adviseur bij Einder