Nieuwe website voor Musidesk – dat klinkt!
Musidesk is dé veelzijdige partner van amateurblaasorkesten in Gelderland en Overijssel. Naast een uitgebreide bladmuziekbibliotheek bieden ze veel muzikale inspiratie in de vorm van (gratis) jeugdrepertoire, festivals, repertoireadvies en webinars. De oude website bood geen logische plek meer voor al die uiteenlopende activiteiten. Tijd voor een nieuwe!
Samen met hun collega’s van Cultuureducatie vormen de mensen van Musidesk een team binnen Rijnbrink. Voor Cultuureducatie ontwikkelden we eerder een nieuwe website. Toen de Musidesk’ers die zagen, waren ze om. Dat willen wij ook, klonk het.
De vraag waar wij mee aan de slag gingen was: kunnen jullie de website zo inrichten dat er meer ruimte ontstaat voor alles wat we doen, terwijl bezoekers nog steeds makkelijk kunnen zoeken in de catalogus? En dan graag in een speelse en vriendelijke variatie op de Rijnbrinkhuisstijl, net als op cultuureducatieoverijssel.nl.
Webdoelen vaststellen
In een websessie met verschillende Musidesk-collega’s onderzochten we de doelen van Musidesk en van de website. Het belangrijkste doel benoemden we al: muzikanten en bibliothecarissen van verenigingen moeten makkelijk kunnen zoeken in het repertoire-aanbod.
Daarnaast wil Musidesk bezoekers van de website graag muzikaal inspireren, bijvoorbeeld om (gratis) jeugdrepertoire te bekijken, om aan festivals deel te nemen of ze te bezoeken, of om hun repertoirekennis te ontwikkelen. Tenslotte moest de website ruimte bieden voor diensten als verenigingsondersteuning
Doelgroepen centraal
Vervolgens maakten we persona’s van de bezoekers – zoals bibliothecarissen van orkesten, orkestleden in jeugd-, pr- of repertoirecommissies en hun dirigenten – en beschreven we in ‘user stories’ voor elk van die doelgroepen wat ze graag willen kunnen doen.
Ontwerp en bouw
Op basis van de websessie en bezoekersgegevens uit Google Analytics op de oude website maakten we in samenwerking met Musidesk een sitemap en wireframes – een schets van de nieuwe webstructuur. Daarin kunnen bezoekers direct zoeken in de catalogus én is er ruimte om andere inspiratievolle inhoud onder de aandacht te brengen. Via opvallende blokken en een helder menu.
Na afstemming met Musidesk over de structuur en met de uitkomsten uit de websessie in de hand maakten we het ontwerp voor de website. De site moest ‘muziek’ uitstralen en voor plezier en gemak staan. Natuurlijk in de huisstijl van Rijnbrink, maar dan wel wat vrijer, als het zusje van Rijnbrink dat naar de kunstacademie ging.
De nieuwe website van Musidesk biedt bezoekers houvast en begeleidt ze naar de juiste informatie. Met een frisse look en heldere opbouw. Door de mensen van Musidesk met hun portret te laten zien in opvallende ‘Meer weten?’-blokken geeft de website een vertrouwd en persoonlijk gevoel en nodigt hij uit om contact te maken.
Zo heeft Musidesk weer een website die de komende jaren voldoende ruimte biedt om bezoekers nóg beter te gaan ondersteunen bij hun muzikale vragen, met meer inspiratie en meer digitale dienstverlening.
Dat is mooi, natuurlijk, maar na de livegang begint het pas echt. De komende maanden gaan we monitoren of er meer mensen naar de website komen en of zij sneller hun doel bereiken. Daarvoor vragen we naar reacties van orkestleden, dirigenten en muziekdocenten en houden we de bezoekerscijfers in de gaten. Om te zorgen dat Musidesk zoveel mogelijk impact heeft op de blaasmuzieksector in Gelderland, Overijssel, Nederland en daarbuiten.