Vraag
Aanpak
Resultaat

Strategisch communicatieadvies bij de ontwikkeling van Thuispoort

Acht woningcorporaties – Area, BrabantWonen, Chartlotte van Beuningen, JOOST, Mooiland, Woonmeij, Woonveste en Zayaz – werken samen in één nieuw woonruimtevindsysteem: Thuispoort. Een project waar tientallen medewerkers direct of indirect bij betrokken zijn en dat raakt aan de leefwereld van duizenden woningzoekenden. Dat vraagt om zorgvuldige en adequate communicatie, intern en extern. Wij werkten er vanaf het begin aan mee.

De vraag

Het doel was meerledig: komen tot een woonruimtevindsysteem voor Noordoost-Brabant en Gennep, met bijbehorende website. En daar zo’n 200.000 woningzoekenden probleemloos naar laten overstappen. Dus vanuit een of meer inschrijvingen bij de bestaande vindsystemen van de woningcorporaties naar één systeem. Een systeem dat nog niet bestond en nog een geheel eigen identiteit moest krijgen.

Onze aanpak

Identiteitsontwikkeling

Samen met woningzoekenden uit de regio en medewerkers van de aangesloten corporaties organiseerden we sessies om die identiteit te bepalen. Wat wordt de naam? Wat is het kernverhaal? En hoe ziet het eruit?

Zo ontstond Thuispoort. Compleet met een eigen toon en stijl: open, verbindend en betrouwbaar. Die waarden vormden de basis voor alle middelen en berichtgeving.

Thuispoort sessie
Thuispoort website
Thuispoort communicatiemiddelen

In- en externe communicatie

De verandering vroeg om een heldere strategische communicatie. Zowel intern naar de corporaties als extern naar gemeenten, maatschappelijke partners, pers en bewoners. Hoe reageren zij op dit nieuws? Welke vragen hebben zij en wat zijn onze antwoorden?

Met onze collega Teun als vast onderdeel van de communicatiewerkgroep van de corporaties en een Thuispoort-team bij Einder dachten en werkten we daar twee jaar lang aan mee. We formuleerden en bewaakten de inhoud, zodat overal in de regio een eenduidig, open en begrijpelijk verhaal over Thuispoort werd verteld.

Daar hoorden overtuigende en inspirerende middelen bij. Zo ontwierpen we bijvoorbeeld een tijdelijke website met informatie voor woningzoekenden en pers, het nieuwsbriefsjabloon, infographics, animaties en banners. Schreven we mails en brieven naar bewoners, persberichten en vraag-antwoordmodellen voor de klantcontactcentra. En gaven we schrijftrainingen aan medewerkers.

Thuispoort logo
Thuispoort banner
Thuispoort communicatiemiddelen
Het resultaat

Thuispoort is live

In mei 2024 ging Thuispoort live. Twee weken na de livegang had al meer dan 60 procent van de woningzoekenden zijn inschrijving geactiveerd. Mensen weten de website te vinden, kunnen er prima mee werken en krijgen adequaat antwoord op hun vragen. Ook de medewerkers van de deelnemende corporaties weten elkaar uitstekend te vinden. We zijn trots op dit project. En we blijven graag bij de samenwerking betrokken om Thuispoort verder te ontwikkelen en te ondersteunen.

"Ik kijk terug op een boeiend proces dat een mooi resultaat heeft opgeleverd. Maar dat ook de complexiteit kende van een samenwerkingsproces met 8 heel verschillende corporaties. In een politieke omgeving, waar huurdersorganisaties en gemeenten kritisch meekeken. Dat heeft ook gevolgen voor de communicatie. Je kunt een mooi plan opstellen; maar als er onverwachtse ontwikkelingen opduiken, moet je (soms stevig) bijsturen. Het is met name die flexibiliteit waarmee Einder ons goed heeft ondersteund."
Jan van Vucht, voorzitter Stuurgroep Thuispoort