Wegingskader: online tool over onvrijwillige zorg
Vermijd onvrijwillige zorg zoveel mogelijk, tenzij die zorg noodzakelijk is om ernstig nadeel te voorkomen. Dat staat in de Wet zorg en dwang. Maar wat betekent dat in de praktijk? Een vraag die speelt in zowel de ouderenzorg als de gehandicaptenzorg. Mooi dus dat twee kenniscentra samen wilden optrekken om een online tool te ontwikkelen voor zorgprofessionals. Over de inzet van (onvrijwillige) zorg en het vergroten van de eigen regie van cliënten. En extra mooi dat wij daaraan mee mochten werken. Samen met de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB, Tranzo, Tilburg University) en het Universitair Netwerk Ouderenzorg Amsterdam (UNO Amsterdam) ontwikkelden we een praktische online tool: Het Wegingskader Cliëntperspectief.
De AWVB en UNO Amsterdam deden uitgebreid onderzoek naar het cliëntperspectief van kwetsbare doelgroepen in relatie tot onvrijwillige zorg. Dit onderzoek resulteerde in het Wegingskader Cliëntperspectief: een uitgebreid stappenplan om zorgprofessionals te helpen het cliëntperspectief zo veel mogelijk mee te nemen bij het nadenken en de besluitvorming over passende zorg. En bij het zoeken naar eventuele alternatieven voor onvrijwillige zorg. Juist ook als de cliënt zich niet of moeilijk kan uiten. Die informatie wegen zorgprofessionals mee bij de zorg en ondersteuning die zij bieden.
Het Wegingskader Cliëntperspectief bestond alleen nog maar op papier – als een set documenten, tabellen en bijlagen. Daarom vroegen de AWVB en UNO Amsterdam ons: willen jullie meedenken om ons wetenschappelijke onderzoek naar de Wet zorg en dwang te vertalen in een praktische tool voor zorgprofessionals?
Zorgprofessionals zijn in de eerste plaats bezig met cliënten. Veel tijd om lange teksten te lezen over ingewikkelde regels is er simpelweg niet. Tegelijk is het wél belangrijk dat ze op de hoogte zijn van wet- en regelgeving. En dat ze die uitgangspunten kunnen toepassen in hun dagelijks werk.
Het Wegingskader Cliëntperspectief moest dus een toegankelijke, aansprekende tool worden. Met korte, levendige teksten, herkenbare voorbeelden en filmpjes. En vindbaar op één centrale plek.
Goede kennis en voorlichting in de zorg zijn belangrijk. Het helpt zorgprofessionals de beste ondersteuning te bieden, zodat cliënten hun leven zoveel mogelijk kunnen leiden zoals zij dat willen. Met Het Wegingskader Cliëntperspectief zorgen de AWVB en UNO Amsterdam ervoor dat nieuwe wetenschappelijke inzichten hun weg vinden naar de praktijk.
We ontwierpen één overzichtelijke landingspagina die toegang biedt tot de online tool. Op www.hetwegingskader.nl kiezen bezoekers eerst voor wie zij werken: mensen met dementie of andere hersenaandoeningen of mensen met een verstandelijke beperking. Vervolgens komen ze bij de juiste versie van de tool die de AWVB en UNO Amsterdam in nauwe samenwerking ontwikkelden.
Beide versies van de tool leggen kort en helder uit wat onvrijwillige zorg is. Ze benadrukken waarom het belangrijk is om vanuit het perspectief van de cliënt te kijken. En hoe je dat meeweegt bij de zorg en ondersteuning die je biedt.
Vervolgens kunnen bezoekers door de tool heen klikken, om informatie te verzamelen over een bepaalde situatie met een cliënt. Hoe gedraagt die zich? Wat kun je zeggen over de manier waarop die de wereld beleeft? En bovenal: zie jij als zorgprofessional de dingen misschien anders dan je cliënt? Met dit online wegingskader hopen we de kwaliteit van zorg en ondersteuning in Nederland elke dag te verbeteren.