SEO-schrijven? Verbeter je vindbaarheid met deze 5 tips!
Voor mijn Einder-tijd schreef ik bijna alleen maar voor de krant. Mijn verhalen belandden trouw op de deurmat van de lezer, die de krant daar iedere ochtend met gemak wist te vinden. Hoe werkt dat met online content? Daar wil je goed nadenken over Search Engine Optimization (SEO). Goed SEO-schrijven brengt jouw website hoger in zoekmachines en helpt je webpagina’s beter op te vallen. 5 tips om SEO-teksten te schrijven en je vindbaarheid te verbeteren.
1. Doe zoekwoordenonderzoek
Goed zoekwoordenonderzoek vormt de basis voor SEO-teksten. Zo’n onderzoek helpt je om erachter te komen welke zoekwoorden jouw bezoekers intikken. Je kunt de zoekwoorden onder andere bepalen door:
- zelf goed na te denken over relevante termen;
- websitebezoekers te vragen waar zij op zoeken;
- Google Suggest en gerelateerde zoekopdrachten te bekijken;
- zoekwoordentools te gebruiken;
- in Google Search Console te kijken naar waar jouw bezoekers op zoeken.
Heb je de juiste zoekwoorden gevonden? Verwerk die dan in je teksten.
2. Installeer de Yoast plug-in op je website
Is SEO-schrijven nieuw voor je en heb je geen idee waar je moet beginnen? Yoast is je beste vriend! Deze gratis plug-in laat precies zien hoe SEO-proof een webpagina is – en hoe je die kunt optimaliseren. Voorbeelden hiervan zijn suggesties voor het verbeteren van de kop, schrijfstijl, URL en het gebruik van zoekwoorden.
3. Houd altijd je doel(groep) voor ogen
Schrijf niet voor zoekmachines. Schrijf altijd met een doel en voor een doelgroep. Natuurlijk zorg je voor genoeg content, relevante zoekwoorden, links en een technisch goede website. Maar houd ieder moment je doelgroep in gedachte. Voor wie schrijf je precies? Wat wil de doelgroep weten? Wat is wel en niet relevant?
4. Houd het kort en doe normaal
Dit geldt voor alle teksten die je schrijft. Maak geen lange zinnen die moeilijk te begrijpen zijn. Geef één boodschap per zin. Gebruik normale, actieve taal. Vermijd afkortingen, want die wekken de indruk dat je je er makkelijk van af wil maken. Bovendien: dat jij weet waar een afkorting voor staat, betekent niet dat de lezer dat ook weet.
Meer weten over toegankelijk schrijven? Bekijk eens onze training.
5. Vergroot je online autoriteit
Domeinautoriteit is een cijfer dat aangeeft hoe betrouwbaar Google jouw website vindt. Hoe hoger de score, des te beter is je website ten opzichte van de concurrentie. Je verhoogt de score door:
- ervoor te zorgen dat andere websites naar jouw website linken (linkbuilding);
- de website SEO-technisch te onderhouden (maak hem mobielvriendelijk, bewaak de laadsnelheid, zorg voor redirects);
- in de content te verwijzen naar andere pagina’s op je website;
- up-to-date en relevant te blijven. Plaats regelmatig content en geef jouw website de tijd om groter te worden!