Zo organiseer je inspraak voor je huurders of bewoners

donderdag 8 juni 2017

Hoe organiseer je inspraak en burgerparticipatie zó, dat je iedereen meekrijgt? Strategisch adviseurs Margreet Kaemingk van woningcorporatie Vivare en Patricia van Wolferen van gemeente Wijchen deelden hun ervaringen tijdens SOEP.

10 kernpunten:

#1 Beleid is een richting, geen feit. Weersta de verleiding om van tevoren al een dichtgetimmerd plan te bedenken. Durf echt blanco te starten en het sámen te doen.

#2 Of het nu gaat om een grootschalige renovatie, de aanleg van een speeltuin of de herinrichting van een wijk, uitgangspunt is dat je iets beter wilt maken. Benoem dat gezamenlijke doel.

#3 Neem niet de rol van projectleider, maar die van procesmanager. Eigenaarschap creëert draagvlak. In plaats van je eigen ideeën te moeten verdedigen, geef je mensen zo de ruimte tot een plan te komen. Met misschien hetzelfde resultaat, maar dan breed gedragen.

#4 Wees helder over de kaders waarbinnen het besluit moet plaatsvinden. Hoeveel geld en tijd is er? Met welke wet- en regelgeving moet je rekening houden? Als je inzichtelijk maakt wat je beweegredenen en beperkingen zijn, ontstaat veel meer begrip.

#5 Zorg tijdens bijeenkomsten voor een neutrale gastheer/vrouw. ‘Jij hebt nu wel even genoeg gezegd’ – als organisator kun je dat niet zeggen, maar zo iemand kan dat wel. Bovendien kun je zelf in je rol als expert blijven.

#6 Neem alle belangrijke partijen vroeg mee in het proces en geef mondige critici hun eigen taak of functie. Zo laat je zien dat je hen belangrijk vindt.

#7 Aandacht is een wettig betaalmiddel. Neem de tijd en ruimte om heel veel te praten en persoonlijk contact te maken. Vraag mensen niet steeds naar jou te komen, maar ga bij hen thuis langs.

#8 Zorg dat je verhaal zó simpel is, dat je het aan iedereen uit kunt leggen. Waarom is huurverhoging nodig? Hoezo is de speeltuin op die plek een goed idee? Lukt dat niet, kijk dan nog eens kritisch naar of dat verhaal eigenlijk wel klopt. Staat je doel nog wel centraal?

#9 Onthoud deze nieuwe invulling van professionaliteit: niet meer zelf alle antwoorden geven, maar de juiste vragen stellen zodat je duidelijk krijgt wat mensen willen.

#10 Pas op met aannames en overtuigingen. Je weet alleen hoe je huurders/inwoners/cliënten ergens over denken, als je het hun zélf vraagt.