Vitaliteit en veerkracht: in gesprek over duurzame inzetbaarheid
Je bent er zelf een of je kent ze: van die superloyale zorgprofessionals die elke dag álles geven voor hun cliënten. En die daardoor regelmatig over hun eigen grenzen heen gaan, met alle gevolgen van dien. Voor veel organisaties rijst de vraag: hoe voorkomen we dat collega’s uitvallen of opbranden?
Tijdens de SOEP over Vitaliteit en Veerkracht gingen we in gesprek over de rol van de werkgever, en over de eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers. Lieke Bezemer, programmaleider Vitaliteit en Veerkracht bij ZZG Zorggroep, en haar collega Yvonne Janssen, vertelden over de unieke benadering en visie van ZZG om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten.
De belangrijkste lessen? Die vatten we in vijf tips.
Tip 1
Doe allemaal mee: vitaliteit en duurzame inzetbaarheid is niet iets van HR, maar van iedereen.
Tip 2
Formuleer een gezamenlijke en gedragen visie op vitaliteit van collega’s.
Tip 3
Creëer bewustzijn met metingen en scans: dan weet iedereen hoe fit de organisatie is én weet je welke thema’s er spelen. Hoe staat het bijvoorbeeld met de werkdruk, werktijden, communicatie, waardering en ontwikkelingsmogelijkheden?
Tip 4
Vorm een ontwikkelgroep met deelnemers uit de hele organisatie die meedenken over de juiste aanpak, en een klankbordgroep die de ideeën toetst.
Tip 5
Zorg voor eenduidige communicatie. ZZG werkt met het Huis van Vive: een visualisatie van alle thema’s die spelen rondom werk en gezondheid. Leidinggevenden gebruiken het Huis van Vive om het gesprek over vitaliteit aan te jagen en te voeden. Vive is een herkenbaar visueel karaktertje dat terugkomt in alle communicatie rondom vitaliteit. Vive is ook goed vindbaar op intranet en is een belangrijk onderdeel van de gesprekscyclus.