Twee-eenheid
Laatst ving ik op een verjaardag een gesprek op over twee scholen, die onlangs fuseerden. De gefuseerde school ging verder onder een nieuw-verzonnen naam. Twee familieleden vroegen zich hardop af wat ze vonden van die naam: een verbetering, of juist niet? Die vraag zette mij aan het denken.
Als ik op zo’n verjaardag ben, krijg ik regelmatig de vraag: communicatie, wat kun je daar eigenlijk mee? En wat doe je dan, als communicatieadviseur? Vaak merk ik dat mensen de meerwaarde van communicatie niet zien. Ze hebben vaak niet door dat je communicatie overal in het dagelijks leven tegenkomt – niet alleen in bushokjes of op krantenpagina’s, maar ook in restaurants, sportscholen en musea.
Goede communicatie heb je niet door
Hoe komt het dan, dat mensen niet zien wat communicatie is en doet? Logisch, eigenlijk: goede communicatie heb je simpelweg niet door. Over een goed logo, een passende naam, een sterk geschreven boodschap of een kloppende website denk je als ontvanger meestal niet na. Natuurlijk valt zo’n uiting wel op, maar dan vanwege de sterke inhoudelijke of opvallende boodschap. Niet omdat je denkt: ‘goh, dat is slim gecommuniceerd’.
Pas als je een bedrijf tegenkomt met een naam die je niet kunt uitspreken, of een raar logo, of een website waar je uren op loopt te zoeken, zie je wat er gebeurt als de communicatie het laat afweten.
Vooruit, ook in die gevallen zullen veel mensen zich vooral ergeren aan zo’n slechte site, maar het getrainde oog ziet meteen wat er misgaat. Sinds mijn studie Communicatiewetenschap merk ik dat ik een stuk scherper ben geworden; ik zie het meteen als een boodschap of uiting niet klopt, als er iets schuurt.
Blijf praten met je doelgroep
Toch is het goed je te realiseren dat je als communicatieadviseur nooit in je eentje de waarheid in pacht hebt. Juist daarom is het zo belangrijk om steeds te blijven praten met de mensen voor of met wie je werkt – je doelgroep, hoe uitgekauwd dat woord inmiddels misschien ook klinkt.
Neem nu dat gesprek op die verjaardag. Wij communicatie-experts vinden een samengestelde fusienaam – denk VodafoneZiggo – vaak een saaie oplossing. Liever bedenken we een hippe nieuwe naam voor zo’n organisatie. Maar wat die twee familieleden vonden van de nieuwe naam van hun school? Tot mijn verbazing hadden ze liever géén compleet nieuwe naam gehad, maar een samenstelling van hun twee oude namen.
Zo belangrijk is het dus, om met die doelgroep te blijven praten – die zou zomaar iets heel anders willen dan jij in je hoofd had.